Ви є тут

Місцеві вибори: нові правила гри

8 червня 2015 року за ініціативи «Народного Контролю» в Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему «Місцеві вибори: нові правила гри».

Участь у заході взяли депутати Верховної та місцевих рад, політологи, члени громадських організацій.

Законопроект загалом є кроком вперед порівняно з діючим законом. Але не зі всіма його нормами можемо погодитися, зокрема, зі значним, в два рази, скороченням чисельності депутатського корпусу місцевих рад, що є неприпустимим бо обмежує можливість участі в місцевому самоврядуванні активних громадян (Богдан Матківський, народний депутат України).

Прийняття законопроекту, також, має передбачати національну інформаційну кампанію для виборців з метою роз’яснення відмінностей у голосуванні за новою системою та навчання членів виборчих комісій підрахунку голосів (Володимир Гергелюк, координатор ГР «Народний контроль»)

Впровадження ІТ-інновацій у виборчий процес дозволить зменшити кількість махінацій, підвищити прозорість процесу та забезпечити швидкий і чесний підрахунок результатів. Електронні системи підтримки проведення виборів повинні розроблятися і забезпечуватися незалежними експертами, громадськими організаціями та міжнародними фондами, щоб унеможливити політичні впливи владних інституцій (Ігор Лютак, координатор Темпус-проекту в ІФНТУНГ, член ради ГО «ЦІАР»).