Ви є тут

Порівняльний аналіз функціонування найбільш затребуваних ІТ бізнес-інкубаторів України

Сьогодні у світі наліується більше 4000 офіційно зареєстрованих бізнес-інкубаторів. Найбільше їх в США – від 850 до 1100. В західній Європі – 800. В Україні їх – трохи більше 20. Однак, лише близько 10-ти з них реально працюють. Зокрема: Білоцерківський, Славутицькій, Тернопільский, Львівський, Івано-Франківський, Донецький, Харківський.

Якщо за статистикою, самостійно виживають у середньому близько 1/3 створених фірм, то серед тих, хто скористався підтримкою бізнес-інкуаторів, як правило, стають успішними понад 85% учасників. Інкубаційний період фірми-клієнта триває переважно 2-3 роки. По закінченню цього терміну інноваційна фірма залишає інкубатор необхідно зареєструвати фірму, розробити бізнес-план власного розвитку, заповнити заяву на вступ з відповідною формою і очікувати рішення. В разі потрапляння до бізнес-інкубатора компанії надається: місце розташування, навчання залученням відомих експертів у галузі венчурного інвестування, комплексні консалтингові послуги, юридичний і фінансовий супровід тощо.

Важливими перевагами бізнес-інкубатора є: творча атмосфера, можливість контактувати подібними фірмами; створення іміджу серйозної компанії; набір недорогих, але необхідних послуг; гнучкість менеджменту.

Діяльність близько 90% фірм, що розміщені в бізнес-інкубаторах, пов’язана з використанням високих технологій та інновацій. Досить великого розповсюдження набули віртуальні (ІТ) бізнес-інкубатри. Дана тенденція притаманна Україні. У 2012 році в Україні зявився перший бізнес-інкубатор повного циклу, який надає послуги з розвитку стартап- проектів, а також забезпечує подальший супровід та залучення інвестицій в стартап-компанії. Стартапи – це нова фірма, інтернет-компанія на початковій стадії розвитку. Загалом в Україні активно працюють зі стартапами 7 інкубаторів і один венчурний фонд.

Позитивними прикладами ІТ бізнес-інкубаторів на сьогодні є: EastLabs (створений у 2012 році), iHUB (2013), Happy Farm (2012), GrowthUp (2010), WannaBiz (2012), Voomy IT-парк (2013), і Polyteco (2013).

Як деяка частина найбільш успішніших бізнес-інкубаторів себе позиціонує:

Happy Farm - бізнес-інкубатор, який надає послуги бізнес-девелопменту для стартап-команд (або компаній), а також припускає подальший супровід та залучення інвестицій в стартап компанії.

Eastlabs шукає талановиті команди з ідеями, здатними змінити світ. Ми вважаємо, що крім інноваційної ідеї, яка перетворить уявлення про інтернет-просторі / мобільних технологіях, важлива також і команда, яка зважиться перевершити себе і неодмінно домогтися успіху.

WannaBiz Основним мотивом засновників став розвиток IT-підприємництва та формування стартап-екосистеми в Україні.

У першу чергу, ми працюємо не з проектами, а з людьми!

Наша мета: допомагати інноваційним та перспективним IT-проектам стати компаніями світового рівня.

IHUB - це скорочення від інноваційного Hub, який є унікальним бізнес-інкубатором для ІТ-стартапів в Україні. IHUB це місце, де найяскравіші молоді уми можуть працювати разом в продуктивній спільній роботі. Ми пропонуємо офіс класу А, той  офіс, що з усім необхідним, щоб почати бізнес, так що ви можете зосередитися на створенні власного бізнесу і перетворити ваші мрії в реальність за допомогою нашої міжнародної мережі досвідчених експертів, наставників, підприємців та інвесторів.

GrowthUP - самостійна структура у форматі бізнес-інкубатору для технологічних стартапів, основною ціл’ю якого було надання знань найбільшої кількості підприємців на початковому етапі запуску бізнесу.

Бізнес-інкубатори EastLabs, Happy Farm, WannaBiz, Voomy IT-парк надають командам-творцям стартапів повний набір послуг: коучинг, бізнес-девелопмент, навчання і розвиток, юридичний, фінансовий, HR-супровід, просування, офіс з усіма умовами для роботи, а також пошук інвесторів. Happy Farm надає розробникам проживання та харчування.

EastLabs інвестує в команду 20 тис. дол., а замість цього бізнес-інкубатор отримує 15% акцій компанії. WannaBiz інвестує до 50 тис. дол.. за 5-10% акцій. Happy Farm інвестує до 70 тис. дол. за 15 % частки (15 тис.дол. – виділяється командам, решта – вартість обслуговування). iHUB не інвестує в стартапи і не бере частку у власності за навчання і консалтінг. Politeco – проект з підтримки студентської підприємницької ініціативи, в основі якої лежать прогресивні ідеї в галузі ІТ.

Обсяг інвестицій бізнес-інкубатора Happy Farm є найбільшим і становить 8,4 млн. дол. На 3 роки. У EastLabs він дещо менший – 1 млн. дол. на рік, далі - Voomy IT-парк (200 тис. дол.) і WannaBiz (100 тис. дол.). Бізнес-інкубатор iHUB отримав грант (SIVA) у розмірі 700 тис. євро та набув запрошений до Силіконової долини. Найбільша кількість стартапів налічується у бізнес-інкубаторі Happy Farm – 21, у iHUB – 15, EastLabs – 11, Voomy IT-парк – 7, WannaBiz -5.

Разом з тим, функціонування бізнес-інкубаторів супроводжується низкою проблем, таких як:

  • Недосконалість організаційно-правової і методичної бази;
  • Правова невизначеність статусу бізнес-інкубаторів;
  • Недостатня фінансова підтримка держави;
  • Невизначеність сфери дії бізнес-інкубаторів;
  • Відсутність системи підготовки компетентних кадрів для роботи в бізнес-інкубаторах та кадрового забезпечення інкубованих фірм.

Участь держави у вирішенні вищезазначених проблем дозволить вдосконалити бізнес-інкубування та збільшити підприємницьку ініціативу в Україні.

Серед основних шляхів розвитку бізнес-інкубаторів можна назвати: розробку законодавства, яке б чітко регулювало діяльність бізнес-інкубаторів; проведення їх сертифікації, використання зарубіжного досвіду, забезпечення належної фінансової підтримки з боку держави та приватних інвесторів.

Отже, бізнес-інкубатори відіграють важливу роль в зміцненні економіки України, підвищенні рівня її інвестиційної привабливості. Вони є ефективною формою організаційної підтримки малих підприємств на початковій стадії розвитку, необхідним елементом їх виживання та успішної діяльності в майбутньому.