Ви є тут

Україна може стати другим Ізраїлем в IT індустрії

Інтерв'ю для WORLD IT UNION дав учасник проекту NEFESIE Каук Віктор Іванович, кандидат технічних наук, доцент кафедри програмної інженерії, директор центру технологій дистанційного навчання Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ), директор Microsoftinnovationcentre.

WorldITUnion: Віктор Іванович, ваш університет має давню стійку репутацію флагмана ITобразованія України. Але для російських читачів хотілося б отримати короткий уявлення.

Віктор Каук: Сьогодні наш університет є одним з лідерів ITобразованія в Україні - ми готуємо фахівців за 15 спеціальностями в галузі інформаційних технологій іеще за 15 спеціальностями, так чи інакше пов'язаних з ITіндустріей. Це - і телекомунікації, радіотехніка та радіоелектроніка, засоби захисту інформації і т.д.

Статус Microsoftinnovationcenter ми отримали в 2010 р. за активну участь у багатьох програмах Microsoft, у тому числі в програмах підготовки фахівців найвищої категорії - MVP. Відзначу й успішну участь наших студентів у престижних міжнародних конкурсах проектів, що проводяться Microsoft-Україна, таких як MicrosoftImagingCup.

Для інформації - в Україні всього 2 університету мають подібний статус - ХНУРЕ та Київський національний університет ім. Т.Г. Шевченка, в якому Microsoftinnovationcentre відкривав сам Стів Балмер. При цьому компанія Microsoft-Україна, наскільки мені відомо, поки що не планує розширювати мережу подібних інноваційних центрів, і цей факт зайвий раз підкреслює найвищий статус нашого університету.

WorldITUnion: Загальна проблема всіх викладачів IT дисциплін - технології в галузі розвиваються швидше, ніж навчальні плани спеціалізованих ВНЗ. Які ще особливості Ви б відзначили в освітньому процесі по IT-дисциплін?

Віктор Каук: Стара школа дає хорошу фундаментальну підготовку, випускає класних фахівців, але, на жаль, виявилася абсолютно неготовою до ринкових відносин, в яких нам доводиться жити і працювати. А ці відносини диктують необхідність створення власних нових, цікавих продуктів, які були б затребувані ринком, як усередині країни, так і за кордоном. На жаль, ні студенти, ні самі викладачі не мають такого досвіду, який можна отримати тільки в тісній інтеграції з європейськими партнерами, вивчаючи і переймаючи передовий досвід.

В даний час в Україні спостерігається зростання кількості структур, які підтримують і розвивають «творчість молоді». В першу чергу, ми можемо говорити про созданіібізнес-інкубаторів, наукових парків, IT-парків при провідних університетах. У цьому ряду можна згадати Львівський політехнічний університет, Київський і Харківський політех, академічний НДІ ім. Патона, Харківський Національний університет радіоелектроніки.

Як бачимо, таких структур поки що небагато, і вони, як правило, розраховують на те, що до них прийде готовий колектив, готова команда однодумців, які вже мають якесь бачення, якийсь продукт, стратегію або технологію, яку вони хочуть реалізувати.

Не так велико і кількість студентів, готових творити самостійно, і тому наш проект в рамках програми Tempus, назву якого можна перекласти як: «Підвищення активності IT студентів в сфері інновацій та підприємництва», спрямована створення майданчиків для комунікацій, щоб студенти могли навчитися створювати нові продукти. Це не так просто, ще й тому, що дуже складно зрозуміти світові тренди, якісь нові перспективні напрями, перебуваючи виключно в Україні. Так, можна безкоштовно подивитися курс лекцій Массачусетського Технологічного інституту, можна знайти в Мережі масу безкоштовних книг, але, не беручи участь особисто у міжнародних заходах, таких, наприклад, як виставка CeBit в Ганновері, дуже важко зрозуміти напрямок розвитку IT-індустрії, зокрема створенні сучасних засобів відображення інформації, тривимірних зображень чи акустичних сигналів.

Про це можна прочитати, але зовсім інший ефект дає особисте спілкування з представниками тієї чи іншої компанії, коли дізнаєшся про підсумки експериментів з перших рук, тоді починаєш розуміти, в яку сторону може розвиватися та чи інша технологія, які нові продукти можуть бути створені на її основе.Без цього роду комунікацій і обміну досвідом неможливе створення нових ITпродуктов і вихід з ними на ринки.

WorldITUnion: Яке майбутнє Ви бачите у інформаційних технологій в економіці України?

Віктор Каук: Для сьогоднішньої України інформаційні технології вважаються дуже перспективними, оскільки ITотрасль - найменш витратна в плані споживання ресурсів, але в етомутвержденіі криється помилка. Так, нам не потрібні шахти з коксівним вугіллям, домни і електродуги печі. Так, засоби виробництва більш-менш доступні, але не варто забувати про жорстокої конкуренції в ITіндустріі, коли безліч народу сидить і мріє двома кліками мишки заробити мільярди. Причому, у деяких це виходить. І тут важливо зрозуміти, за рахунок чого це відбувається - коли ми дивимося на успішні історії, то бачимо, перш за все, фанатичну відданість розробників свого проекту - і ось цього теж треба вчити студентів - бути патріотом не тільки своєї країни, але своєї ідеї.

Є й інша сторона - не можна провести на світло ідею і продати її за мільйон доларів. Так не буває, купується успішно функціонуюча бізнес-модель, купується команда, здатна реалізувати той чи інший проект. І поки немає в чистому вигляді курсів, які б навчали студентів цим речам, ці курси треба робити.

В рамках цього ж міжнародного проекту Tempusс Великобританією, Португалією, Ірландією та Швецією, ми і створюємо таку спеціалізований майданчик для комунікації студентів один з одним, з експертами, майданчик, де вони могли б отримувати консультації, щось випробувати на прототипах, робочих моделях і т.д. - В залежності від конкретного завдання.

Отже, вимальовується триступеневий єдиний процес - навчання, правильним з точки зору розробки свого продукту технологіям, створення майданчиків для відпрацювання навичок і комунікацій і тільки тоді вже виводити на інвестора - з бізнес-планом, з презентаціями і т.д.

Може здатися парадоксальним, але кількість інвесторів зростає з кожним днем, в Україні існує безліч інвестиційних фондів, меценатів, які кажуть: «А покажіть нам цікаву ідею, ми готові вкласти гроші!» А ось на цьому етапі виникає заминка - а показати-то реально нічого! У нас 10 тисяч студентів, а хороших реальних проектів - всього 3-4-5 - критично мало! Ось тому одне з основних завдань нашого університету - створити умови для того, щоб якщо не кожен, то хоча б кожен другий проект зміг би дійти до стадії реалізації. Цій меті і служить наш інноваційний центр або якщо завгодно - бізнес-інкубатор, і хочеться вірити, що Україна через якийсь час зможе стати другим Ізраїлем в плані створення нових інноваційних продуктів у IT індустрії.

WorldITUnion: Спасибі!